Gamen voor kankerbestrijding levert veel geld op

Dit artikel verscheen 10 februari in Trouw

ARIAN FARZAD TIJDENS EEN MARATHON WAARMEE GAMERS GELD OPHALEN VOOR KWF KANKERBESTRIJDING. FOTO WERRY CRONE

Gamers spelen steeds vaker voor goede doelen. In de VS halen ze daar al miljoenen euro’s mee op. Dankzij de jongeren die graag naar andere gamers kijken.

Het is lunchtijd en het ruikt naar tosti’s in de Esports Game Arena in Alphen aan den Rijn. De plek blijkt niet zozeer een ‘arena’, alswel een gemoedelijk café vol games, bordspellen en pooltafels. Tientallen gamers zijn hier samengekomen om al spelend geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding.

De deelnemers zijn gespecialiseerd in ‘speedrunning’: zo snel mogelijk een game uitspelen. Eén voor één beklimmen ze het podium. Aan de zijkant zit een team dat beeld, geluid en commentaar verzorgt. De speedruns worden live uitgezonden, zowel in de zaal, als op de videosite Twitch, een soort YouTube voor gamers. Daar kunnen kijkers met een klik op de knop geld doneren.

“Bij het volgende spel kan je bijvoorbeeld de naam van het hoofdpersonage kiezen,” vertelt mede-organisator Rick Franssen. “Dan gebruiken we de naam waarop het meeste geld wordt ingezet. We zeggen ook weleens: als mensen een bepaald bedrag doneren, haalt de speler een hele moeilijke truc uit.” Donaties wisselen van één tot honderden euro’s.

Franssen zit in het bestuur van Benelux Speedrunner Gathering (BSG), de stichting achter dit evenement, en is zelf ook speedrunner. “Het is ontstaan als een doorgeslagen hobby. We begonnen in 2016. We hebben nu tien medewerkers en nog andere mensen die helpen. Iedereen doet het op vrijwillige basis, uit liefde voor speedrunning.”

Die liefde komt deels door het sociale element, zegt Rob Kapel van BSG. “Ik neig naar games waarin veel andere mensen ook speedrunnen. In m’n eentje spelen kan altijd. Maar het feit dat meer mensen de records proberen te verbeteren, zorgt voor rivaliteit. En dat creëert dan weer verbinding.”

Maar ook expertise speelt mee. “Je wilt een steeds hoger niveau van meesterschap bereiken,” vertelt speedrunner Stijn van de Brug. “Je kijkt hoe ver je kunt gaan, en probeert het spel kapot te maken,” vult zijn collega Anthony Timmermans aan. Soms kun je zwakke plekken in de code van een game uitbuiten, om uren van het spel over te slaan.

“Zometeen doe ik een speedrun van een Pokémon-game,” zegt Franssen. “Tot drie weken geleden stond het wereldrecord in dat spel op een uur. Het huidige record is nog maar drie minuten. Er zijn wat trucjes gevonden.”

Dit is BSG’s 33ste weekendmarathon. Per editie variëren de donaties van een paar honderd euro naar meer dan tweeduizend. Ook is er in augustus een marathon van een week, die jaarlijks soms meer dan achtduizend euro oplevert. Al met al heeft BSG 47.000 euro voor Kankerbestrijding opgehaald.

Internationaal is BSG nog een kleine speler. In 2019 haalde diens Europese evenknie ESA met één evenement rond de 27.000 euro op voor Save the Children. De Amerikaanse variant Games Done Quick haalde tijdens zijn jaarlijkse marathon zelfs rond de 27 miljoen euro op voor Artsen Zonder Grenzen.

Maar speedrunners uit verschillende landen werken steeds meer samen, vooral in Europa. Zo zijn de marathons van BSG ook te zien op het kanaal van ESA. En zo wordt gamen tegen de klok een steeds zichtbaarder vorm van liefdadigheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *