Over

Kort

  • Freelance journalist, schrijf over (macht en geld in) entertainment
  • Geschreven voor Trouw, Het Financieele Dagblad, De Correspondent en Follow the Money
  • Voorheen 7 jaar radiomaker op Amsterdam FM
  • Zanger-liedschrijver met 3 albums en een poëziealbum
  • Auteur van wekelijkse nieuwsbrief De Muzikantropoloog

Langer

Leren van mensen die meer weten dan jij, en die kennis dan doorgeven: in mijn ogen is journalistiek echt een droombaan. Sinds begin 2016 schreef ik zo’n 100 publicaties voor De Correspondent. Inmiddels schrijf ik onder andere ook voor Follow the Money en Het Financieele Dagblad. Maar mijn pad richting de journalistiek begon al in 2007.

Dat jaar ging ik culturele antropologie studeren. Joris Luyendijk, ook antropoloog, was net journalist van het jaar geweest. Ik weet nog dat ik het bijzonder vond hoe zijn zorgvuldige research en goede pen mijn perspectief op de wereld verrijkten. Ik besloot me tijdens mijn studie breed te ontwikkelen en goed te leren schrijven.

Ondertussen vertelde ik verhalen als troubadour. Ik trad op met gitaar en Nederlandstalige teksten, waardoor ik in recensies werd vergeleken met Boudewijn de Groot. Daarnaast presenteerde ik het radioprogramma Songwriters Guild Live, waar ik artiesten interviewde en een column had. De interviews leerden mij dat veel artiesten worstelden met de ondoorzichtigheid van de muziekindustrie. Daarom besloot ik me in de geldstromen en machtsverhoudingen achter de muziek te verdiepen.

Ik wilde het serieus aanpakken. Dus benaderde ik De Correspondent met mijn verhalen. Het eerste stuk dat ik voor ze schreef ging over de Spotify-inkomsten van Lil’ Kleine en Ronnie Flex. Het ging viral en meer verhalen volgden. Maar ik was nog geen journalist. Dus solliciteerde ik voor een intern traject, het Correspondent College, waar ik ook werd aangenomen. Dat was een droom die uitkwam. Ik las alle boeken over journalistiek die ik kon vinden. Ik deed research voor grote projecten van de redactie. En alles wat ik leerde paste ik direct toe in mijn eigen verhalen.

Naast muziek doe ik momenteel ook veel onderzoek naar videogames. Een terugkerend thema in mijn journalistiek, is dat de entertainmentindustrie fascinerende lessen bevat die tot ver buiten haar grenzen relevant zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *