Ontmoet uw digitale butler: de smartspeaker

Dit artikel verscheen 25 mei 2018 in FD Persoonlijk

Slimme speakers staan op het punt de huiskamer binnen te dringen. Wat zijn de opties, hoe werken ze en wat kun je er allemaal mee doen?

Iedere tijd heeft zijn innovaties. De afgelopen tien jaar stonden in het teken van de smartphone, nu is het smarthome aan de beurt. Huis-tuin-en-keukenapparaten evolueren geleidelijk tot computers met wifi. En dat begint bij ‘smartspeakers’. In de Verenigde Staten verspreiden deze slimme speakers zich razendsnel. In februari stonden ze in een op de vijf Amerikaanse huishoudens – twee keer zoveel als een halfjaar eerder.

In Nederland gaat het wat trager. Dat is niet verbazend: de speakers die Amerika veroveren moeten hier nog verschijnen. Maar daar komt verandering in. Zo komt Google dit jaar al met een Nederlandstalige slimme speaker.

Wat zijn smartspeakers eigenlijk? Simpel gezegd: digitale assistenten die op commando allerlei taken uitvoeren. De Google Home, Amazon Echo en Apple HomePod hebben elk een eigen ingebouwde butler. Apple heeft Siri, Amazon heeft Alexa, Google heeft Google Assistant. Iedere virtuele assistent heeft krachten en zwaktes, maar in grote lijnen lijken ze op elkaar. Hier zijn hun belangrijkste functies op een rij.

De Smart Speaker van Google Home

Een speaker die deels van witte leisteen is gemaakt.

Bestellen en reserveren
Stel, u zegt Google dat u naar de kapper wilt, dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Google Assistant belt zelfstandig naar de kapsalon en maakt de afspraak. Dit is geen fantasie. Google onthulde deze nieuwe vaardigheid onlangs op een presentatie.

Of het een positieve ontwikkeling is dat we straks minder echte mensen spreken, daar valt over te twisten. In ieder geval is het een verrassend natuurlijk telefoongesprek. Sowieso klinkt Google Assistant steeds menselijker, met verschillende stemmen om uit te kiezen.

Informatie opvragen
Gaat het regenen? Zijn er files? Wat is de wortel van 169? Smartspeakers kunnen vele vragen beantwoorden. Ze kunnen ook nieuwsberichten en podcasts afspelen. Bijvoorbeeld van de BBC of The Washington Post. In Nederland werkt NU.nl aan een app voor smartspeakers van Google.

Muziek afspelen
Vraag om een lied, genre of type playlist, en de smartspeaker speelt het af. Apple heeft goed geluid, maar de HomePod werkt met maar één streamingdienst: Apple Music. De Google Home en Amazon Echo werken in de VS met verschillende diensten (waaronder Spotify). Hoe ze dat hier gaan aanpakken, moet nog blijken. Handig detail: zowel Alexa als Google Assistant doet aan stemherkenning. Dus als u een familie-abonnement op een streamingdienst hebt, krijgen gezinsleden een eigen profiel, net als bij Netflix.

De Apple HomePod

Het is nog onduidelijk wanneer die in Nederland verschijnt. De prijs zal rond de €295 liggen.

Uw huis besturen
Smartspeakers zeggen niet alleen hoe warm het wordt, ze kunnen ook de thermostaat bedienen. Tenminste, als de thermostaat eveneens ‘smart’ is. Hetzelfde geldt voor ‘smartlampen’, ‘smarttelevisies’ en meer.

Alexa blinkt uit door met smarttechnologie van uiteenlopende merken te werken. Siri werkt juist bijna alleen met Apple-producten.

U helpen onthouden
Nooit meer uw huissleutels kwijtraken? Vraag de smartspeaker te onthouden waar u ze neerlegt. Hetzelfde geldt voor spullen om mee te nemen naar werk of met vakantie: som ze op voor uw virtuele assistent en vraag deze, wanneer het zover is, de lijst te herhalen.

En hoe zit het met de privacy?
Handig allemaal, maar hoe zit het met privacy? Sturen deze speakers alles wat u zegt door naar hun makers? Als het goed is niet. Hoewel smartspeakers constant luisteren, maken ze alleen opnames als ze codewoorden horen (‘hey Siri’ voor Apple, ‘hey Google’ voor Google en ‘Alexa’ of ‘computer’ voor Amazon).

Met die opnames leren smartspeakers uw voorkeuren kennen. Maar voorzichtigheid is geboden. Sommige Google Home Mini’s namen in het begin álles op (Google heeft dit hersteld), en smartspeakers kunnen onterecht denken het codewoord te verstaan.

Om zeker te weten dat een gesprek privé blijft, kunt u de speaker uitzetten. Ook kunt u de opnames wissen, maar het is onduidelijk of die dan ook verdwijnen van de servers van de techbedrijven.

Dit kosten de smartspeakers:

Google Home: Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend, maar internationaal variëren de kosten van €35 voor een Google Home Mini, tot €400 voor een Google Home Max.

Amazon Echo: Via Amazons Duitse site konden we tot voor kort drie soorten Echo kopen. De Dot voor €40, het standaardformaat voor €85 en de Plus voor €150. Momenteel bezorgt Amazon ze niet in ons land.

Apple HomePod: $349 (€294) in de Verenigde Staten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *