Martin Garrix: piepjong en grijsgedraaid

Martin Garrix, gefotografeerd in de A’dam Toren, in Amsterdam.Foto: Tom Oxley.

De Nederlander Martin Garrix is al twee jaar op rij ’s werelds populairste dj. Profiel van een topmuzikant en zijn team. ‘Zijn moeder houdt hem met beide benen op de grond.’

Martijn Garritsen staat voorovergebogen, leunend op de railing van de lift. ‘Ik ben zo moe dat ik misselijk ben. Dat had ik gisteren ook al’, zegt hij, ‘voor mijn set.’

Rechts van Garritsen staat zijn manager, Watse de Jong. Links Jorn Heringa, zijn begeleider bij platenmaatschappij Spinnin’ Records. ‘Je bent gewoon bekaf’, antwoordt Heringa. ‘Ik heb de hele tijd het gevoel dat ik moet kotsen’, zegt Garritsen. Heringa biedt hem een flesje water aan. Garritsen grijpt het gretig aan en neemt een slok.

Even later staat hij weer in de lift, lijkbleek, zijn rug tegen de wand. ‘I just threw up.’ Tegenover hem staan een Engelsman, die vraagt of hij gegeten heeft, en Garritsens pr-vrouw, José Woldring. ‘Heb je overgegeven?’ vraagt zij. ‘Ja’, antwoordt Garritsen, haar aankijkend. ‘Have you eaten anything?’ vraagt de Engelsman opnieuw. ‘Heel erg?’ vraagt Woldring, haar hand op zijn voorhoofd. ‘Ik heb fucking veel roti op’, zegt Garritsen. ‘En toen begon ik te springen.’

  • CV

  • Geboren: 14 mei 1996 in Amstelveen
  • 2004: Ziet Tiësto draaien op de Olympische Spelen en besluit dat hij dj wil worden.
  • 2009: Geeft in poppodium P60 in Amstelveen zijn eerste clubshow.
  • 2012: Tekent contract bij Spinnin’ Records.
  • 2013: Breekt door met de hit ‘Animals’.
  • 2014: Haalt diploma Herman Brood Academie in Utrecht.
  • 2016: Live bij Jimmy Fallons ‘The Tonight Show’.
  • 2017: Wint een rechtszaak tegen Spinnin’ Records.
  • 2018: Slotact op Olympische Winterspelen in Zuid-Korea.
  • Maart 2018: Wint twee Buma Awards.

Hij heeft net opgetreden. Tijdens zijn set begon hij hevig te zweten, en halverwege was hij al uitgeput. ‘Ik zag het ook’, zegt Woldring. Nou, zegt de Engelsman dan, je hoeft nog maar een halfuur. Garritsen moet zo meteen namelijk wéér optreden. Hij neemt nog een slok water.

Dit tafereel speelt in 2014, en is te zien in een vlog over de avonturen van Martijn Garritsen, beter bekend als dj Martin Garrix. Zijn schema wordt er sindsdien niet rustiger op. Het grootste deel van de tijd tourt hij de wereld rond. En heeft hij even vrij, dan werkt hij aan zijn muziek. Ondanks zijn moordende schema gaat Garritsen grotendeels stuiterend maar glimlachend door het leven. Dat hij 21 jaar jong is en vol energie zal meehelpen. Maar ook de wetenschap dat hij hier al sinds zijn achtste naartoe werkt.

Dertien en dj

Het is 13 augustus 2004. Tienduizend atleten uit 202 landen lopen het olympisch stadion in Athene binnen. Ze worden begeleid door muziek van Tiësto, de eerste dj ooit bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Thuis in Amstelveen ziet Garritsen de ceremonie op tv. Het maakt een diepe indruk. Hij wil ook dj worden.

Hij begint liedjes te componeren op zijn computer. Muziek is altijd aangemoedigd in huize Garritsen. Zijn vader speelt gitaar, zijn moeder piano. Zijn zusje zingt en speelt piano en viool. Zelf zit hij op gitaarles, dus hij heeft al wat muzikale kennis. Binnen een paar jaar draait hij zijn muziek op feestjes, onder de naam dj Marty. Het geld dat hij verdient investeert hij in betere apparatuur.

Dj Martin Garrix in november 2012, toen hij 16 jaar was.

Op zijn dertiende betreedt hij het clubcircuit. Letterlijk. Hij gaat naar de Amstelveense club P60, zegt dat hij een van de beste dj’s is, en vraagt om een optreden. De kaartjes verkoopt hij zelf. En zo staat hij een tijdje later voor 250 man publiek te draaien.

Andere deuren gaan moeilijker open. Platenlabels nemen hem niet serieus, hij heeft geen naamsbekendheid. Maar Garritsen heeft een oplossing. Hij wordt ‘ghostproducer’ voor bekendere dj’s. Garritsen wil liever dat mensen zijn muziek kennen dan dat ze hém kennen.

In 2012 belandt een van Garritsens ‘ghostproducties’ bij platenlabel Spinnin’ Records en wordt een hit. Als Spinnin’ ontdekt dat Garritsen achter het nummer zit, biedt het bedrijf hem een contract aan. Garritsens vader maakt zich zorgen over de kleine lettertjes, maar de 16-jarige dj is erop gebrand te tekenen. Zijn passie voor muziek is sterker dan zijn zakelijk instinct.

Eenmaal bij Spinnin’ gaat hij volledig voor de muziek. Dus stapt hij van 5 vwo over naar de Herman Brood Academie, een mbo-muziek­opleiding in Utrecht. Hoewel zijn moeder ooit hoopte dat hij dokter zou worden (net als zij en haar vader), gaan zijn ouders akkoord.

Garrix en zijn Nederlandse collega Tiësto in Las Vegas, september 2015.

Op de academie maakt Garritsen indruk op docenten. Zoals Jeroen Kant, die hem direct ziet als een uitzonderlijk talent. Want, legt hij uit, veel studenten op de academie zijn of heel muzikaal, of heel sociaal. ‘Maar allebei die kwaliteiten bezitten, dat maakt het grote verschil.’

Op het moment dat hij aan de academie begint, is Martijn Garritsen nog onbekend. Als hij zijn tweede jaar ingaat, is hij als Martin Garrix wereldberoemd. Allemaal te danken aan de melodie die hem op een dag in bed te binnen schiet. Die melodie neemt hij op met een midi-keyboard, en vult hij aan met synths en beats. Hij vraagt feedback van zijn jeugdheld Tiësto, die hij inmiddels heeft leren kennen, Jorn Heringa van Spinnin’ Records, en zijn docenten op de Herman Brood Academie.

Op 17 juni 2013 verschijnt het resultaat, onder de titel ‘Animals’. Het wordt een monsterhit. In vier jaar tijd zal de single miljoenen euro­’s en ruim een miljard YouTube-streams opleveren.

Vanaf dan gaat het hard. Stond hij in 2013 nog in de menigte te swingen op dancefestival Ultra in Miami (330.000 bezoekers), in 2014 mag hij er zelf draaien, ’s middags. In 2015 staat hij er nogmaals, maar dan ’s avonds. In 2016 is hij de hoofdact en sluit hij het festival af.

Toch maakt hij zijn opleiding af. Met hulp van zijn ouders, vertelt Jeremy Waterloo, studiecoördinator op de academie: ‘Zijn vader is heel belangrijk geweest in het nemen van zakelijke beslissingen. Zijn moeder zorgt dat Martijn de jongen blijft die zij heeft opgevoed. Zij houdt hem met beide benen op de grond.’

Martin Garrix aan het werk. In de lucht zweeft de X uit zijn logo.

Beetje naïef

Aan het begin van zijn laatste studiejaar zit Waterloo om tafel met Garritsens ouders en zakelijke team om een plan te maken voor Martijns afstuderen. Omdat hij amper in Nederland­ is, moet hij veel huiswerk onderweg maken. In het vliegtuig bijvoorbeeld. Waterloo gaat een weekend mee op tour. ‘Dan zie je dat zijn moeder in Stockholm is om hem op te vangen, en te zorgen dat hij doet wat hij moet doen. Aan het einde van het weekend zit je lekker bij hen thuis aan tafel met huisgemaakte soep en brood. Dan evalueren ze het weekend, alsof het een gewone schoolweek is geweest.’

Ondertussen treedt Garritsen overal op. Dat loont – het Amerikaanse Forbes plaatst hem in de top tien van best betaalde dj’s wereldwijd – maar het drukke bestaan eist ook zijn tol. Garrix staat onder grote druk om geen onehitwonder, geen eendagsvlieg, te worden.

Martin Garrix met zijn vriend Justin Bieber, 2015.

In 2016 volgt weer een grote hit: ‘In the Name of Love’, van Martin Garrix en zangeres Bebe Rexha. In tegenstelling tot ‘Animals’ heeft Garritsen dit nummer niet in zijn eentje bedacht. Er zitten maar liefst zeven liedschrijvers achter, en het lied klinkt eerder als pop dan als dance. Dat is expres. Garritsens team wil dat hij een popster wordt.

In augustus 2016 mag Garritsen ‘In the Name of Love’ in New York opvoeren in The Tonight Show met Jimmy Fallon, een populair komisch praatprogramma op de Amerikaanse zender NBC. Het is een uitgelezen kans om de wereld te laten zien dat Garrix meer is dan een dj. Dus pusht zijn team hem om er met een gitaar op te treden, in plaats van achter een draaitafel te gaan staan.

Het jaar daarop scoort hij nog een pophit, ‘Scared to be Lonely’, met zangeres Dua Lipa. Opnieuw mag hij met gitaar naar The Tonight Show, en ook achter dit lied schuilt een team. Vijf schrijvers, onder wie ook de bekende Nederlands-Surinaamse Giorgio Tuinfort, die eerder werkte met David Guetta, Rihanna en Michael Jackson.

Garrix staat onder grote druk geen eendagsvlieg te worden

Hoe beroemder Garritsen wordt, hoe meer mensen achter zijn hits en carrièrekeuzes zitten. Op tours bestaat Garritsens entourage uit managers, beveiligers, de makers van zijn vlog, en soms nog wel twintig man personeel om de shows op te zetten. En dan is er zijn pr-vrouw, José Woldring.

Woldring is ceo van het bedrijf The Media Nanny. Ze past al op Garritsen sinds voor zijn doorbraak, en noemt hem haar ‘kleine broertje’. Media houdt ze op een veilige afstand. Want, vertelt Woldring op muziekconferentie Eurosonic, ‘Martijn is erg open. Hij vertrouwt iedereen. Wat geweldig is, maar ook een beetje naïef.’ Woldring beschermt het merk Martin Garrix.

Team Garrix vertelt zijn verhaal graag zelf. Op YouTube kijken miljoenen fans naar The Martin Garrix Show. Soms toont deze show een kwetsbaar moment. Dan zien we Martijn Garritsen: een aardige jongen; slim, maar snel afgeleid; soms onvolwassen, maar een harde werker. Maar de show laat vooral mijlpalen zien. De aanloop naar Coachella in Los Angeles bijvoorbeeld, volgens velen het populairste muziekfestival van dit moment.

Garrix staat onder grote druk geen eendagsvlieg te worden

Powernap op de bank

‘Welke dag is het?’ geeuwt Garritsen. ‘Maandag of dinsdag?’ ‘Maandag’, klinkt het van voor in de auto. Garritsen sluit zijn ogen op de achterbank. ‘Het klinkt misschien raar, maar het is het beste om niet te gaan slapen’, zegt de bestuurder. ‘Dan geef je toe aan je jetlag.’ ‘Ja’, antwoordt Garritsen, ‘ik heb nu een jetlag óver een jetlag.’ Het is april 2017. Team Garrix is net geland in Los Angeles, Californië, een week voor het optreden op Coachella.

Eenmaal op locatie om te repeteren, wil Garritsen een powernap doen. Zonder naar het podium te kijken, stort hij zich op de bank. Twee uur later wordt hij gewekt door zijn fotograaf, Louis van Baar.

Van Baar is ongeveer van Garritsens leeftijd. Dat is waardevol, want hoewel Garritsen zijn vrienden of familie zo vaak mogelijk laat overkomen, is hij ook veel alleen met zijn crew. Hij heeft wel een vriendin, Charelle Schriek (26), met wie hij sinds begin 2017 uitgaat, maar zij reist zelf voor haar werk als model, dus ze zien elkaar weinig.

Foto die teamlid en fotograaf Louis van Baar maakte van Garritsen.

Rechtszaak

Als vaste fotograaf heeft Van Baar een goed beeld van wat Garritsen meemaakt. Toch begrijpt één iemand nog beter hoe het voelt om jong door te breken, de wereld rond te reizen en overal gillende fans aan te treffen: Justin Bieber. Garritsen kent het Canadese popidool via diens manager, Scooter Braun. Door hun gedeelde ervaring zijn Garritsen en Bieber goede vrienden. Ze bezoeken elkaar thuis als ze even vrij hebben.

Wat is Martin Garrix waard?

€ 16,39 mln
De jaaromzet van Martin Garrix, volgens schatting van zakenblad Forbes.

€ 14 mln
Het vermogen van Garrix, geschat door het Nederlandse Quote. Garrix is met 21 jaar de jongste miljonair in de Quote Top 100 jonge miljonairs.

650 miljoen
Het aantal streams van de hit ‘In the Name of Love’ op Spotify. Dat levert zo’n € 2 miljoen op. Hoeveel daarvan bij Garritsen zelf eindigt, hangt af van de deal met zijn platenlabel.

785
Aantal keren dat ‘Animals’ tussen juli 2013 en eind december 2013 is gedraaid op Radio 538. Wat Garrix onderscheidt van veel dj’s, is dat hij zijn muziek (deels) zelf schrijft en dus auteursrecht heeft. Zo leverden alleen al deze 785 draaibeurten bij Radio 538 hem € 26.663,97 op.

47
Het aantal werknemers bij de bv Martin Garrix, eind 2016, volgens opgave van de dj zelf.

Biebers manager is ook al jaren een adviseur van team Garrix. In 2014 overtuigt hij Garritsen ervan dat zijn platencontract met Spinnin’ Records niet deugt. Volgens Braun heeft Garritsen te weinig rechten en heeft zijn platenbaas te veel macht. Dat leidt ertoe dat team Garrix een rechtszaak aanspant tegen het label, die ruim een jaar duurt.

In september 2017 vernietigt de rechter het platencontract. Spinnin’ gaat in hoger beroep, maar dan heeft Garritsen al een nieuwe platenmaatschappij, Sony, een van de grootste labels ter wereld. Dat betekent overigens niet dat alles voortaan van een leien dakje gaat. ‘Hoe dichter je bij de top komt, hoe meer politiek erbij komt kijken’, vertelt Garritsens manager, Watse de Jong, op muziekconferentie Eurosonic. Zo ligt een lied van Garrix met Ed Sheeran al jaren op de plank vanwege onenigheid achter de schermen, tussen de labels en managers. Maar voor dat politieke spel heeft Garritsen zijn team. Zelf kan hij zich fulltime op muziek storten.

En dat doet hij. Nieuwe composities deelt hij direct met wie maar in de buurt is, van vrienden tot taxichauffeurs. Als hij echt ongeduldig wordt, lekt hij nummers voordat ze officieel uitkomen. Inmiddels deelt hij niet alleen eigen muziek. In 2016 heeft hij een label voor nieuw talent opgericht: STMPD RCRDS. De naam verwijst naar de stempels in zijn paspoort, die hij opkomende artiesten ook gunt, en naar zijn vaders vroegere postzegelveilingbedrijf.

Tijdens de slotact op de Winterspelen van Pyeongchang, 25 februari 2018.Foto: Reuters

Garritsen is altijd bezig mensen bij zijn wereld te betrekken. Niet voor niets noemt Justin Biebers manager hem ‘ongelooflijk onbaatzuchtig’. Ook de zangeressen met wie hij hits scoort, prijzen zijn persoonlijkheid: Bebe Rexha noemt hem ‘the sweetest thing ever’ en Dua Lipa bewondert zijn bescheidenheid.

Volgens zijn voormalige docenten is het allemaal waar. ‘Er is niks gespeeld aan, dat proef je’, vertelt Jeroen Kant. ‘Zoals je Martijn ziet, zo is hij ook echt’, zegt Jeremy Waterloo. Wanneer ze hem nu zien, is hij nog even hartelijk als toen hij hun leerling was. En docent Mark Otten omschrijft Garritsen zo: ‘Martijn is de ultieme combinatie van een enorme passie voor muziek, een warme, positieve persoonlijkheid en een extreme drive om zijn dromen waar te maken.’

Die drive doet zijn werk. De enige besogne van team Garrix is nu of Garritsens dromen niet te snel uitkomen. Hij begon in 2004, toen hij Tiësto zag optreden bij de opening van de Olympische Spelen. Dit jaar heeft hij zelf gedraaid bij de slotceremonie van de Winterspelen.

Er komt een moment dat de berg is beklommen. En het is eenzaam aan de top.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *