Haar eclectische sound heeft zangeres Halsey deels te danken aan haar bipolaire stoornis

Dit verhaal verscheen 14 februari in Trouw

Halsey op 2 februari tijdens een evenement van Budweiser in Miami, Florida. Beeld Noam Galai / Getty Images

Zaterdag staat Halsey in de Ziggo Dome. De zangeres stootte in korte tijd door naar de top, maar is allesbehalve een typische popster.

Halsey is al miljarden keren beluisterd op Spotify, maar is allesbehalve een typische popster. De 25-jarige zangeres is een vrouw van extremen. Haar stem is raar maar trefzeker, haar teksten persoonlijk, maar inleefbaar, haar muziek bevreemdend, maar hitgevoelig. Oh, en haar kapsel en haarkleur veranderen om de haverklap. In januari verscheen het derde album ‘Manic’ en morgen treedt ze op in de Amsterdamse Ziggo Dome. Maar wie is de vrouw achter de tegenstrijdigheden?

De zangeres werd in 1994 in New Jersey geboren als Ashley Nicolette Frangipane. Halsey is een anagram van haar voornaam. Maar het is óók een verwijzing naar haar moeilijke jeugd. Als tiener werd Frangipane door haar ouders uit huis gezet, en op haar zeventiende bracht ze veel tijd door bij haar 24-jarige vriend die op Halsey Street in Brooklyn woonde. Datzelfde jaar deed ze een zelfmoordpoging en werd ze gediagnosticeerd als bipolair.

Alles op de hotelkamer

“Halsey is een soort manifestatie van al mijn overdreven kanten, als een alter ego”, zei de zangeres in 2014 in een interview met lifestylesite Nylon Media. Dat jaar verscheen haar eerste EP, ‘Room 93’. De titel verwijst naar een hotelkamer, een omgeving die in Halseys ogen ver verwijderd is van de echte wereld. “Als je relatie zich puur in hotelkamers afspeelt, wordt ze uitsluitend beïnvloed door jou en de andere persoon”, verklaarde ze in het interview.

In interviews spreekt Frangipane openlijk over haar privéleven en haar identiteit. Ze is naar eigen zeggen ‘tri-bi’: biraciaal, bisexueel en bipolair. Haar eerlijkheid resoneert bij veel jonge mensen: op online platforms als Myspace en YouTube vergaarde ze tienduizenden vrienden en fans, voordat ze überhaupt bij een platenlabel tekende.

Langs alle genres

Sinds haar EP heeft de singer-songwriter drie albums uitgebracht: ‘Badlands’ (2015), ‘Hopeless Fountain Kingdom’ (2017) en nu dus ‘Manic’ (2020). De muziek is pop, rock en R&B, maar ook country en dance. Die eclectische sound komt misschien deels door de co-auteurs waarmee ze de nummers schrijft. Maar ook haar bipolaire stoornis speelt een rol. Frangipane kan moeilijk stilzitten en zoekt voortdurend nieuwe inspiratiebronnen – boeken, films, ervaringen – om uit te putten, vertelde ze aan online medium Refinery29.

Sommige critici vinden Halseys authentieke en alternatieve imago niet stroken met de albums die ze na haar doorbraak heeft uitgebracht. Die zouden overgeproduceerd zijn, de rauwe randjes zouden verloren zijn gegaan. Toch scoort ze monsterhits met nummers die complexe thema’s uit haar leven aansnijden. Haar mix van ruw en gepolijst raakt bij velen duidelijk een snaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *